Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
default-logo
19
DEC
2017

Zo luid je het nieuwe jaar brandveilig in

Ieder jaar zijn er meer dan 100.000 woningbranden, berekende het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Tijdens de jaarwisseling zijn dat er opvallend meer. De gezelligste tijd van het jaar wordt daarmee ook de gevaarlijkste tijd van het jaar. Vier tips om het nieuwe jaar brandveilig in te luiden.

1) Oliebollen bakken
Oudejaarsdag begint bij veel gezinnen met het bakken van ambachtelijke eigen oliebollen. Vaak een jarenlange traditie die voor volop gezelligheid zorgt. Maar het bakken in olie brengt ook de nodige gevaren met zich mee. Zorg daarom voor een veilige omgeving en houd een vetblusser klasse F bij de hand in het geval dat nodig mocht zijn.

2) Gezelligheid in huis
December is bij uitstek de meest sfeervolle maand van het jaar. ’s Avonds is het al vroeg donker en dus het ideale moment om de kaarsjes aan te steken. Zorg ervoor dat je kaarsen uitblaast wanneer je de ruimte verlaat. Of beter nog: haal elektrische kaarsjes, waarmee je dezelfde gezellige sfeer in huis creëert, maar wel een stuk veiliger.

3) Vuurwerk
De grootste oorzaak van woningbranden tijdens de jaarwisseling is het onveilig afsteken van vuurwerk. Zorg dat je vuurwerk op een veilige afstand van de woning aansteekt. En net zo belangrijk: dat je het vuurwerk op de juiste manier afsteekt. Veelal zijn verdwaalde vuurpijlen de oorzaak van een woningbrand. Kies daarom voor een verzwaarde fles waaruit je de pijlen afsteekt, zodat ze de juiste richting hebben.

4) Vreugdevuren
In veel dorpen en steden in Nederland is een vreugdevuur een jarenlange traditie, waarmee het nieuwe jaar op gezellige wijze samen wordt ingeluid. Zorg dat het vreugdevuur onder controle blijft. Gebruik geen licht ontvlambare stoffen als (was)benzine, thinner of ethanol om het aan te steken. En houd rondom het vuur genoeg afstand ten opzichte van de omliggende huizen, bomen en struikgewas. Dreigt het vuur oncontroleerbaar te worden; waarschuw meteen de brandweer.

Gelukkig 2018!

Reageer

*

captcha *